Selecteer een pagina

Wist je dat hackers door middel van cybercrime in 2016 voor ongeveer 3 biljoen aan schade hebben aangericht en dat de voorspelde schade in 2021 zelfs 6 biljoen is? Deze cijfers tonen aan dat het hackers-collectief steeds effectiever wordt en de groep blijft groeien.

Maar waarom zou je een hacker willen worden? Als je naar de motivatie kijkt om te starten met hacken kan je dit in 4 groepen onderverdelen:

  • Geld: hackers gebruiken hun skills om geld te verdienen door data te verkopen, bedrijven te chanteren of door middel van ransomware.
  • Ideologie: groepen hackers zoals Anonymous vallen organisaties aan om een politiek punt te maken.
  • Fun: de meeste hackers vinden het gewoon leuk om op zoek te gaan naar lekken in software en netwerken. Het ontdekken van zwakheden geeft ze een kick Hieronder kunnen zowel de script kids vallen, als de ethical hackers die gaan voor sites met responsible disclosure beleid.
  • Security: organisaties nemen hackers in dienst om de eigen IT-omgeving onder de loep te nemen en waar nodig de security te verbeteren om zo hackers een stap voor te blijven.

Hackers hebben meer dan motivatie alleen

Maar met alleen een motivatie kom je als hacker natuurlijk niet ver. Om succesvol andermans netwerken te hacken heb je ook skills nodig. De volgende 7 skills worden gezien als de absolute “must haves” voor een hacker:

1. Computervaardigheden: elke hacker dient te beschikken over een basis IT-kennis en inzicht te hebben hoe een pc is opgebouwd. Daarnaast is kennis van DOS en ervaring met het werken via de commandline erg belangrijk.

2. Linux: kennis van en ervaring met Linux is absoluut noodzakelijk. In Linux zijn de meeste hackingtools beschikbaar en daarnaast is Linux een opensource OS waar je zelf de benodigde aanpassingen kan doen.

3. Scripting: leer op zijn minst Python. Ondanks het feit dat er prima kant en klare hackingtools zijn, is het beter om je eigen tools te maken. Eigen tools kan je precies laten doen wat jij denkt dat nodig is en daarnaast is het ook voor jezelf veiliger (gebruik maken van tools gemaakt door hackers is natuurlijk vragen om problemen ;-)). Daarnaast is het namaken van bestaande tools waarbij je deze aanpast op de juiste plekken een goed startpunt om scripting onder de knie te krijgen.

4. Kennis van netwerken: elk systeem is verbonden via een netwerk, dus uitgebreide netwerkkennis is erg waardevol.

5. Database skills: zorg voor voldoende kennis van databases en query’s. Aangezien je veel tijd zal besteden aan het binnendringen van databases is deze kennis erg belangrijk.

6. Virtualisatie: om veilig te kunnen oefenen en je skills te testen is het verstandig om een virtual machine, zoals VirtualBox, te gebruiken. Door een bepaalde versie van een OS (Windows XP SP1 is goed om mee te starten) op een virtual machine te instaleren kan je in een veilige omgeving oefenen.

7. Social engineering: dit is de techniek om de zwakste schakel in het computernetwerk te kraken: “de mens”. Door een combinatie van persoonlijk contact en email kan je informatie loskrijgen zoals inloggegevens.

Wil jij hacker worden?

Mocht je naar aanleiding van deze blog aan de slag willen als hacker en je bent niet van plan om een black hat op te zetten? Dan ben ik altijd beschikbaar voor advies op het gebied van het eigen maken van de 7 skills of cybersecurity educatie.


Ken jij de verschillende soorten hackers?

word jij Ethical Hacker?

black hat white hat

Hackers moet je koesteren

Hackers hebben geen prettige reputatie. Tik het woord hacker maar eens in op Google en je weet meteen dat hackers eng, gevaarlijk en man zijn. Bij voorkeur zitten ze voorovergebogen achter een pc in een ongedefinieerde ruimte. Vanwege hun duistere werkzaamheden zijn...

Nederlandse politici gemakkelijk te hacken: wat betekent dat voor jou?

Journalisten van RTL 4 hebben verschillende accounts van Nederlandse politici gehackt. Als deze journalisten gemakkelijk politici kunnen hacken, wat denk je dan dat een professionele hacker bij jou kan doen? Wat is er gebeurd? Bij SGP-fractievoorzitter Kees van der...